Er liep een leeuw door de stad…

Bedankt voor uw bezoek

In actie...

Er liep een leeuw door de stad…

Corona gooide alles in de war. We zouden Hotspot, Helmond in 2050 gaan spelen in december 2020 of desnoods later en toen toch maar weer niet vanwege een naderende lockdown. We gingen om de tafel met theater Het Speelhuis dat dolgraag met ons plannen wilde maken. Wat kan er wel? We willen iets doen in Helmond. En dus maakten we een voorstelling die corona-proof gespeeld zou kunnen worden: Er liep een leeuw door de stad… Een project van De Helmondse Musical Academy. Met een kleinere en vooral jongere cast, geen blazers in het orkest, minder publiek in de zaal en geen pauze. En het leek te gaan lukken. De première stond gepland in januari 2022. Maar toen haalde corona ons toch nog in: de zoveelste lockdown. Vier weken voor de première moesten we de boel toch weer afblazen. Maar… in juli 2022 spelen we!!

Bijzondere voorstelling…
Een hele bijzondere voorstelling als je het mij vraagt. Het verhaal is losjes geworteld in Helmond, zoals je dat van ons gewend bent. Over een ontsnapte leeuw van Karel Stevens, de slagerszoon in de Kerkstraat. Met tien, veelal jonge en ambitieuze spelers, het verhaal vertellen van de afgelopen twee coronajaren.

Als een Griekse tragedie…
In de opbouw als een Griekse tragedie: vijf bedrijven en evenveel koren die de voorafgaande scene becommentariëren en zo het publiek een eigentijdse spiegel voorhouden. Een sprekend decor en met muziek die binnenkomt. Want dat willen we deze keer. Een verhaal vertellen dat raakt. Dat nodig is om te vertellen. Waar de noodzaak van afdruipt.

Met nog meer gedrevenheid dan anders hebben cast, crew en artistiek team zich erin gegooid. Van het bestuur kregen we alle benodigde ruimte en ondersteuning.  De urgentie werd gevoeld. En het half jaartje uitstel hebben we gebruikt om ons verhaal nog beter te kunnen vertellen.

De afgelopen jaren zijn voor velen van ons lastig en zwaar geweest. We hadden het graag anders gezien. Met Er liep een leeuw door de stad … kijken we nog één keer terug, maar kijken we vooral weer naar de toekomst. Wij willen daar graag weer een rol in spelen. Daarom moet dit verhaal verteld worden.

John van der Sanden

Foto`s Dave van Hout, De Helmondse Musical

Het bestuur

vlnr: Gina Martens, Martien van den Berg, Bob Grijpstra, Audrey van den Broek, Peter de Witte

Speciale dank aan

Weekkrant de Loop – Christel Sanders en Ad Klaasen, Hera Bombeeck, Black & Colors – Leon Kuijten, Groep 5700 – Jørgen Bijsterveld, Jan Vriends, Dave van Hout, Eduard Hettema, Jos Heesakkers, Thijs Smudde, Ingeborg Odekerken, Maarten van den Bosch, Joop van Stiphout, Landgoed Bakel – Anne-Lène Koolen en Anny Bennebroek, Bavaria – Wietse van den Bogaard, Rabobank Helmond Peel Noord, Stichting Kringloopwinkel Helmond, medewerkers Panhuizen Graveerindustrie, Van den Broek Logistics BV – Karel van Rooij.

en natuurlijk… Gemeente Helmond.

Liedjes

Iemand die me vasthoudt: gezongen door Iris Vincent, Britt Strijbosch, Nina Verhappen en Charlie Rijvers

De beste stuurlui: gezongen door de hele cast

alle liedjes van ‘Er liep een leeuw door de stad’ vind je op Spotify, YT, Apple Music en i-Tunes